Notícies

Sergi Sol i Maxi Calero omplen la sala d’actes de la Casa de Cultura en l'homenatge a Junqueras

Núria Gavarró, Sergi Sol i Jordi Cartanyà, ahir.
Núria Gavarró, Sergi Sol i Jordi Cartanyà, ahir. | Josep Ramos.
El periodista Sergi Sol, anterior cap de gabinet de l’exvicepresident de la Generalitat i president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, va omplir, ahir al vespre, la sala d’actes de la Casa de Cultura de Valls amb més de 150 persones en la presentació del seu llibre: Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures. Sol es va acompanyar de Maxi Calero, amic i veí de Sant Vicenç dels Horts impulsor de la campanya ‘Free Junqueras’, per convertir l’acte en un sentit homenatge a Junqueras, ple d’anècdotes de les seves vivències amb el líder d’Esquerra empresonat fa més d’un any.Sol va destacar l’“exemple de dignitat” dels presos polítics i exiliats i va reconèixer que es viuen “moments difícils” entre els familiars i amics dels represaliats. En aquesta mateixa línia es va expressar Calero, que va insistir en la necessitat de “transmetre la realitat que vivim a altres pobles”. I va recordar com, a Sant Vicenç dels Horts, un municipi de 28.000 habitants amb un 80% de la població de parla castellana, ERC hi va aconseguir l’alcaldia.

Per Sol, ara, no s’ha de predicar entre els convençuts de la independència de Catalunya i de la República Catalana, sinó que cal “buscar noves complicitats”. I va concloure: “Qui es pot pensar que ara ens rendirem?”, després que l’1 d’Octubre Catalunya s’hagués situat al mapa d’Europa. El llibre de Sol, amb pròleg de Raül Romeva, narra, des de la perspectiva més íntima del cercle de col·laboradors d’Oriol Junqueras, el rerefons que va determinar les dures decisions de la tardor catalana: la precipitació del 20-S, la celebració del referèndum, el desconcert posterior a la proclamació de la República, l'ingrés en centres penitenciaris dels presos polítics, l'aplicació del 155, l'estratègia d'ERC per eixamplar la base de l'independentisme, la celebració de les eleccions del 21-D i els entrebancs per configurar un nou Govern de la Generalitat.Jordi Cartanyà, primer tinent d’alcalde per ERC a l’Ajuntament de Valls i candidat a les properes eleccions municipals, va destacar la dimensió humana de Junqueras i la seva voluntat d’eixamplar el partit amb un projecte global de país. Cartanyà també va subratllar la importància de la política municipal, que és “la primera trinxera” per solucionar els problemes de la ciutadania.

Núria Gavarró, regidora de Participació Ciutadana i Igualtat, que va presentar l’acte, va lligar la figura de Junqueras amb la de Nativitat Yarza, primera alcaldessa de Catalunya i Espanya escollida democràticament a les eleccions del gener de 1934. Yarza, una “dona en un món d’homes”, va ser alcaldessa de Bellprat amb la candidatura d’ERC. I, com Junqueras, va estar estretament relacionada amb l’ensenyament. Gavarró va subratllar, de Junqueras i Yarza, els seus “ideals de ferro” en l’àmbit polític.

L’acte va estar amenitzat pel cantautor Pep Picas, que va tancar la presentació amb un recital musical i poètic. El públic va acabar corejant L’Estaca, de Lluís Llach. En acabar, Sergi Sol i Maxi Calero van firmar exemplars dels llibres al nombrós públic assistent.