Què penso

Els pressupostos de les persones

Aviat farà quatre anys que ERC i CiU vam tancar l’acord de govern que ens ha permès estar al capdavant de moltes de les decisions que s’han pres per millorar la ciutat i el dia a dia dels vallencs i de les vallenques. Els quatre regidors que representem Esquerra  a l’Ajuntament de Valls sempre hem volgut demostrar la màxima transparència i hem posat tots els nostres esforços en posar les polítiques municipals al servei del benestar de les persones.

Dilluns, el ple municipal va aprovar els pressupostos del 2019. I, és en aquest document on queden plasmats tots els recursos econòmics que el govern municipal destina a les diferents partides: habitatge, participació ciutadana, serveis socials, comerç i turisme, cultura, via pública, etc. He de dir però, que hem fet realitat una de les nostres prioritats: millorar totes les vessants relatives al servei a les persones.

Aquest doncs, és el darrer pressupost de la legislatura (el proper 26 de maig tots i totes estem convocats a triar el nou govern de la ciutat), que ha de permetre continuar i també acabar alguns projectes de l’acord de govern que van subscriure en començar aquest mandat i que volia donar solucions a les necessitats percebudes pels vallencs i les vallenques. Les polítiques adreçades a les persones han sigut i continuen sent la nostra prioritat, sobretot, aquelles que fan referència a l’àmbit dels benestar social i, també, el de promoció econòmica: ocupació i empresa, elements bàsics per la cohesió social i que són els valors que defensem a Esquerra per construir la República.

No m’agradaria perdre’m ni fer-vos perdre en un mar de dades, però és important tindre-les en compte per veure què s’ha fet i què es farà. Des del 2015, quan va començar la legislatura, s’han incrementat les partides de promoció econòmica en 376.000 euros, un 48,69% més; i les de servei a les persones han pujat 635.000  euros, un 29,06% més.

Aquestes dues àrees són les que més repercuteixen en la conselleria de la Generalitat de Catalunya d’afers socials, treball i família. I, dic això perquè l’Ajuntament ha crescut en ingressos per la voluntat del govern català de destinar recursos en aquests àmbits. Aquesta setmana torna a estar marcada pel judici als presos polítics, i no puc deixar de recordar la feina feta conjuntament amb la consellera Dolors Bassa per tal de millorar el finançament dels programes que tocaven a Valls.  Gràcies a ella molts vallencs i vallenques tenen una millor situació avui.

De 2015 a 2019, el Contracte Programa de la Generalitat ha augmentat en 387.000 euros, un 85% més; i el finançament de programes del SOC s’ha enfilat fins a 132.000 euros més, que en percentatges suposa un 172% d’augment. També ha crescut el Contracte Programa d’Afers Socials en 46.000 euros.

Els pressupostos del 2019 també inclouen l’increment de personal en les àrees de treball comunitari, igualtat i mediació: es contractarà un educador social per treballar en projectes d’infància i un altre per fer tasques d’igualtat i del Servei d’Atenció a la Dona; es preveu el programa de mediació als barris, es doblen les partides en ajudes a la rehabilitació d’habitatges per destinar-los al lloguer social i també per la rehabilitació, un projecte en el qual s’hi destinen 50.000 euros.

Ja ho veieu, estem complint els compromisos en benestar social que vam adoptar en iniciar la legislatura que ara ja s’acaba.  Esquerra Valls deixarem uns pressupostos amb molt més accent social del que ens vam trobar en entrar al govern perquè defensem aquests valors fonamentals per construir la República que volem des del municipalisme.