Què penso

Cap a la República Catalana

Cada any, el 14 d’abril Esquerra Republicana de Catalunya commemora el dia en què Francesc Macià va proclamar la República Catalana des del balcó de la Generalitat de Catalunya. Era el 14 d’abril de 1931 (ja en fa 88 anys) i just abans que des de Madrid es proclamés la II República Espanyola. En aquestes línies, no pretenc fer una lliçó d’història, però aquest gest de Macià va venir donat pel fet que, uns minuts abans, Lluís Companys hissés la bandera de la II República espanyola a l’Ajuntament de Barcelona.

Macià va proclamar la República Catalana com Estat integrant de la Federació ibèrica. Aleshores, vam ser capaços d’aglutinar un bon nombre de gent per proclamar la República: hi havia una massa crítica suficient i prou transversal per tirar-la endavant. No obstant això, ja sabem que mai va arribar a complir-se.

El passat 10 d’octubre de 2017, Carles Puigdemont va deixar en suspens la declaració d’independència de Catalunya. I, en això estem ara, en el mateix camí d’obrir els braços a tothom per aconseguir una República Catalana efectiva i en la qual tots els catalans i les catalanes hi trobin el seu lloc.

D’alguna manera, la història es repeteix. Però nosaltres no oblidem. Encara que la Junta Electoral Central i els del bloc del 155 s’entestin a treure els llaços grocs i les pancartes reivindicatives dels ajuntaments i dels espais públics, no oblidem que ells són els principals enemics de la democràcia; no oblidem que tenim presos i preses polítiques i tampoc oblidem que tenim exiliats i exiliades.

Aquesta situació sembla més pròpia d’una època que la majoria de nosaltres preferim no invocar per molt que d’altres insisteixin en retallar les nostres llibertats dia sí dia també. I la prova més evident n’és un judici indigne d’un país que es fa dir democràtic però que cada dia escapça més i més els nostres drets.

El proper 28 d’abril estem convocats a votar a les eleccions espanyoles. Esquerra Republicana de Catalunya hi serà per no retrocedir davant d’aquells qui ens volen silenciats i agenollats. Són unes eleccions importants i és imprescindible que ERC hi sigui per fer front als partits d’extrema dreta i de dreta. Espanya no es pot permetre seguir anant a la deriva d’aquesta manera i tancant-se al diàleg. Seria una enorme irresponsabilitat.

També hi serem, és clar, a les eleccions municipals que tindran lloc el 26 de maig i hi presentem més llistes que mai. Divendres passat, l’aula magna de la URV a Tarragona va acollir l’acte de presentació de les candidatures que ERC presenta al Camp de Tarragona, prop d’un centenar. Una xifra que no es pot menystenir. Aquestes llistes electorals han de contribuir a eixamplar la base, que no vol dir res més que aconseguir que els ciutadans i es ciutadanes ens facin confiança per construir una societat més justa i una república catalana basada en els valors de l’honestedat, la proximitat, l’ètica.

A l’Alt Camp ERC presenta 14 llistes i, precisament avui, celebrem, com cada any, un sopar amb la militància de la comarca per enfortir els llaços republicans i donar suport a tots els candidats i candidates que fan aquest pas endavant per contribuir a estendre els valors republicans arreu.

Aquestes llistes que ara presentem són transversals, ens obrim a tothom perquè Esquerra Republicana de Catalunya som l’únic partit que pot garantir que el camí cap a la República Catalana sigui una realitat, perquè sempre hi hem lluitat, hi lluitem i hi lluitarem. I com més siguem, més força tindrem.

La República Catalana només serà possible si la lidera Esquerra Republicana de Catalunya. Per tant, guanyar les alcaldies vol dir la possibilitat de construir aquests municipis republicans que volem fonamentar a partir dels valors republicans i, vol dir també, assegurar-nos que es compleixen els drets i llibertats més fonamentals per les persones.

Els ajuntaments, del més gran al més petit, ens donen l’oportunitat d’utilitzar les eines més adequades per atendre les necessitats dels ciutadans i de les ciutadanes i solucionar els problemes del seu dia a dia fent, alhora, més transparent i accessible l’administració pública