Què penso

De Sant Jordi a les eleccions espanyoles

De Sant Jordi a les eleccions espanyoles
De Sant Jordi a les eleccions espanyoles | José Carlos León

Dimarts que ve és Sant Jordi. Com és habitual, una gran majoria dels catalans i de les catalanes sortirem als carrers per comprar les últimes novetats editorials, un d’aquells clàssics que fa temps que tenim pendents, o el primer llibre als més petits de la casa. També comprarem roses, com diu la tradició, que cada cop són de colors més variats.

Tot i que el 23 d’abril és un dia laborable, ens el prendrem com una festa, com una gran festa de la cultura catalana. Celebrarem Sant Jordi com cada any perquè ens agrada el bullici de gent al carrer, perquè és un dia que saps que et trobaràs aquelles persones que potser fa temps que no veus i hi podràs fer petar la xerrada una estona tot intercanviant recomanacions per una bona lectura.

I, això, és el que ens volen treure, celebrar els dies festius, però no aconseguiran. Les preses polítiques i els presos polítics no ens paren de recordar que no ens quedem a casa, que fem allò que se’n diu ‘vida normal’ tot i que els últims mesos les nostres vides no tinguin res de normal i encara menys les d’ells i els seus familiars i amics més propers. El dia de Sant Jordi sortirem als carrers per demostrar que hi som, que també els exiliats i les exiliades tenen el nostre suport, que no deixem de reivindicar la llibertat de tots i de defensar els drets més fonamentals com a societat.

La casualitat ha volgut que aquest Sant Jordi, a més, caigui enmig de la campanya electoral per les eleccions espanyoles del dia 28 d’abril. Algú podria pensar que aquestes eleccions no són les nostres, que els catalans i les catalanes no hi tenim res a dir, però no és cert, no ens podem equivocar. Ens hi juguem molt i hem d’utilitzar el nostre dret a vot per omplir les urnes de llibertat.

Aquest cop, votar Esquerra Republicana de Catalunya és fer un vot útil perquè només som nosaltres qui podem garantir que Catalunya serà una república ja que hem estat, som i serem republicans. No podem oblidar que tenim una part del govern de la Generalitat a la presó i una altra part a l’exili, ens volen silenciats i agenollats mentre el judici del procés s’està convertint cada cop més en un espectacle del Tribunal Suprem dirigit des de l’Estat espanyol per generar divisió. Tots sabem que, en realitat, la sentència ja està escrita, i us asseguro que no serà bona per cap dels qui s’asseuen al banc dels acusats. No podem permetre que s’hi passin gaire temps més a la presó perquè cada dia que hi són és un dia perdut.

És imprescindible que, en les eleccions espanyoles del 28 d’abril les urnes s’omplin de reivindicació, però també hem de pensar una mica més enllà. El 26 de maig tenim una altra contesa electoral. Els catalans i les catalanes escollirem nous ajuntaments, nous governs municipals. També aquí, Esquerra Republicana de Catalunya hi desenvoluparà un paper clau: hi presentem més llistes que mai i, per tant, tenim l’oportunitat de guanyar més alcaldies que mai. Sempre he defensat que les administracions locals són l’eina per resoldre els problemes de la gent i ho segueixo defensant, però a més, els ajuntaments també seran l’eina a través de les quals podrem construir aquesta república que tants i tants catalans i catalanes volem.