Notícies

ERC Valls i Compromís per Valls presenten mesures per fer una ciutat més verda i sostenible

Proposen canviar el model de ciment per un d’enjardinament que permeti passejar per una ciutat neta i que cuida dels elements florals, la qual cosa passa per embellir les places i els parcs dels barris. La recuperació dels torrents com a pulmó verd urbà i el foment de la mobilitat sostenible i de l’estalvi energètic amb plaques solars als edificis municipals són altres propostes del programa.

Anguela, Cartanyà i Font, al Mas Miquel.
Anguela, Cartanyà i Font, al Mas Miquel.

La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Valls i Compromís per Valls ha presentat avui, al parc del Mas Miquel, les mesures que vol impulsar des de l’Ajuntament en l’àmbit del medi ambient amb l’objectiu de tenir una ciutat agradable per viure-hi i per passejar-s’hi, “una ciutat que sedueixi”, segons ha explicat l’alcaldable, Jordi Cartanyà. “Les places i els parcs han de ser un espai on els vallencs i les vallenques passin estones d’oci i d’esbarjo en un entorn acollidor”, ha dit.

El candidat ha anunciat que es redactarà un pla de manteniment d’edificis municipals per instal·lar-hi plaques solars que permetin reduir el consum i el cost energètic perquè “estem per una ciutat més sostenible energèticament i pel foment de l’autoconsum”. “No pot ser -ha dit Cartanyà- que l’Ajuntament es gasti, cada any, 600.000 euros en pagar factures en consum elèctric, uns diners que surten de les butxaques dels vallencs i de les vallenques i no és just que l’electricitat es pagui tan cara”.

ERC i Compromís també volen reduir la generació de residus i augmentar el reciclatge promovent campanyes de civisme i de sensibilització. Una possible mesura, que passa per licitar un nou contracte del servei de recollida de la brossa, és “donar incentius a la ciutadania que ho faci millor, perquè si no es recicla bé, això afecta a les butxaques de tothom”, segons Jordi Cartanyà.

Els torrents, d’altra banda, són una part fonamental del projecte en medi ambient per a Valls. Ahir, es va aprovar inicialment el POUM, que ha de ser l’eina a partir de la qual es puguin recuperar de manera definitiva aquests espais verds. El regidor i número 4 de la llista, Ramon Font, ha recordat que “els torrents han de passar a ser espais d’usos i de serveis de la ciutadania, amb circuits de passeig i de manteniment físic, horts urbans, equipaments de ciutat i de serveis”. I ha afegit que amb el POUM “tenim l’oportunitat de recuperar els torrents, i ERC i CxV ens hi comprometem perquè és un projecte que canviarà la fesomia de la ciutat i permetrà que tinguem un pulmó verd al centre de Valls”. 

Sobre la reducció de l’emissió de gasos i dels nivells de contaminació de l’aire, el regidor i integrant de la llista Francesc Anguela ha explicat que “apostem per una mobilitat sostenible, eficient i segura” i ha recordat que “ja hem assolit rècord de xifres d’usuaris en el transport públic”. Una altra de les apostes per a enguany és el carril bici urbà en un tram de 2,2 quilòmetres. “També promovem la mobilitat elèctrica i tenim previst implantar nous punts de recàrrega a la ciutat”, ha afegit.