Què penso

Festa Major i solstici d’estiu

Arriba el solstici d’estiu i, a Valls, com en moltes altres ciutats, els carrers i places s’omplen de gent que surt a gaudir del bon temps passejant pels indrets que ofereixen una millor ombra, les terrasses dels bars i restaurants no donen l’abast servint refrescos, les geladeries fan les delícies dels més llaminers amb els gelats de tota la vida o proposant nous gustos i les pastisseries van a contrarellotge per servir totes les coques tradicionals de Sant Joan per a les celebracions familiars.

Tots aquests, són moments per retrobar-se amb aquella gent que fa temps amb qui no s’han creuat paraules, de posar-se al dia del curs de la vida, per riure entre converses relaxades. L’estiu és això, rebaixar el ritme frenètic al qual estem acostumats durant la resta de l’any i deixar-nos portar, improvisar, organitzar dinars i sopars o activitats extres amb els més propers i fer que el temps s’aturi per tornar a agafar aire i preparar-nos per al nou curs.

Els nens i nenes acaben el curs escolar i se’ls hi obre un univers de noves vivències, segur que tots recordem amb enyorança aquells estius infantils. Molts poden participar d’activitats esportives, de teatre, idiomes, música o circ, i d’altres aniran de colònies, i les places de la ciutat tornaran a agafar vida amb infants que es reuniran per passar una bona estona entre amics tot jugant i compartint moments que els quedaran en el record d’haver passat un dels millors estius de la seva vida.

Els dies s’allarguen i tenim la sensació de tenir més temps, alhora que ens venen ganes de fer allò que habitualment no fem. De cop i volta s’activa en molts de nosaltres, les ganes de compartir casa amb els amics, les converses al voltant d’un bon vi, les  migdiades sota l’ombra dels pins i reviuen els  sopars a la fresca sota els fanals de llum càlida i l’olor a gessamí.

A Valls, tot comença per Sant Joan. Ja fa una setmana que poc a poc, hem anat entrant en la Festa Major, una festa pensada per a tots els públics i accessible a tots els vallencs i les vallenques amb activitats al carrer i gratuïtes. I aquesta festa és possible gràcies a la implicació i participació de molts vallencs i vallenques i del desplegament de tota la potència cultural i festiva de les entitats de Valls.  Sense tots ells Sant Joan no seria com és.  La Festa Major és per a tothom, ha de ser així perquè els vallencs i les vallenques se la sentin seva. Per això, diumenge passat, va tenir lloc la Mostra de Cultures, perquè la feina d’integració i cohesió s’ha de fer cada dia. Però durant aquests dies també hem pogut participar de la trobada de gegants, de la visita a edificis històrics de la ciutat, dels assajos públics dels elements del seguici popular, de la trobada de corals,  i un llarg etcètera d’activitats que han servit per anar escalfant motors per a un cap de setmana que es presenta intens.

Ahir, es va donar el tret de sortida oficial de l’inici de Festa Major amb la tradicional sortida de l’Àliga al Balcó de l’Ajuntament i la tronada inaugural al Pati i, avui, els vallencs i les vallenques agafem forces per una Festa Major que s’allargarà fins dimarts: l’arribada de la flama del Canigó, les completes, el tomb del poble, el correfoc, etc., són alguns dels actes més populars i tradicionals de la ciutat. I, sobretot, les diades castelleres, que donen inici d’una temporada que s’espera bona per a les dues colles de Valls. Els concerts al pàrquing del Barri Antic, els vermuts i cafès sota els tendals, les visites als monuments, les activitats esportives, els actes més religiosos, etc., completen un programa de Sant Joan que vol arribar a tothom.

Us convido a tots a participar activament de la Festa Major de Sant Joan de Valls per fer-la encara més gran i amb sentit de pertinença per a tots els vallencs i vallenques. Per això, cal que siguem proactius i fem de veritables ambaixadors de la Festa Major a tots aquells que no la coneixen prou o no hi tenen el costum de participar-hi. Quan hi participes i la gaudeixes, et sents part del col·lectiu, de la ciutat, i aquest sentiment arrela i cohesiona. Mantenir la cultura popular i tradicional és mantenir les nostres arrels, la nostra identitat. Tots ens n’hem de sentir partícips.

Bona Festa Major i bon estiu a tots i totes!