Què penso

Festa Major i cultura accessible i participativa

La ciutat es desperta de la letargia de l’hivern per rebre les càlides temperatures entre banys a les platges o a les piscines, entre reunions amb amics i passejades relaxants al capvespre amb la coincidència del solstici d’estiu. És ben cert que tot comença a Valls amb la Festa Major de Sant Joan.

La cultura popular i tradicional viu un moment plàcid i, si és així, és gràcies a totes les entitats i les seves persones, que treballen incansablement i desinteressadament durant tot l’any per a ensenyar i transmetre la nostra riquesa patrimonial: el Tomb del Poble i el Tombet del Poble (on hi són representats tots els elements del seguici), el Correfoc, les diades castelleres, el Ball de Vells (i la seva sàtira habitual), les representacions de la Moixiganga, etc. No ho podem deixar perdre, però el relleu generacional està assegurat perquè els més petits hi estan plenament involucrats.

La Festa Major de Valls, tot i que, en bona part, és cultura popular i tradicional, no és només això. Es programen actes esportius, visites als monuments de la ciutat, activitats infantils, el mercat d’artesania i alimentació i actes més estrictament culturals (com presentacions de llibres, els concerts de les corals vallenques, de l’Escola de Música Robert Gerhard) i religiosos per fer honor al nostre patró.

D’uns anys ençà, s’han potenciat els concerts al pàrquing del Barri Vell. Deixeu-me que m’hi aturi un moment. Durant molt de temps, aquest espai ha sigut idoni per acollir les nits de gresca per al jovent. Potser som uns romàntics, perquè en general, ens agrada aquest emplaçament: als peus de l’església de Sant Joan, que ens ensenya el seu imponent campanar (el més alt de Catalunya, recordem-ho). Ara, però, potser seria el moment de replantejar-nos com volem que evolucioni la nostra Festa Major en aquest sentit. És cert que s’han introduït millores i solucions de seguretat, però els accessos continuen sent els que són i el públic cada any creix i creix, fins al punt que els vallencs i les vallenques que volen gaudir d’uns concerts a la fresca se’n queden al marge per la gran quantitat de gent forana que arriba dels entorns. Amb això, no vull dir que no vulguem que vingui públic de fora vila, vull dir que hem acabat pensant en oferir uns concerts d’un nivell tant alt i, a més, gratuïts, que els vallencs i les vallenques ja no s’ho senten tan seu. Que vagi per endavant que no és una crítica, perquè també és cert que els concerts de Festa Major ens han situat com a referent del Camp de Tarragona en aquest àmbit. Però entre tots i totes hem de reflexionar, pensar en un nou model més evolucionat que no només garanteixi excel·lents mesures de seguretat sinó que també pugui acollir a tot el públic interessat.

No obstant, es indubtable que la nostra Festa Major ha estat un èxit. S’han programat actes pensats per a tots els públics i la participació ha sigut excepcional un any més. No ho podem perdre de vista perquè si per Sant Joan la gent surt al carrer, vol dir que s’ofereixen unes propostes prou atractives. I, aquí, precisament, és on vull anar a parar. Aquest model que funciona tan bé, l’hem de saber extrapolar, l’hem de saber aprofitar per ser capaços de dissenyar una agenda cultural per a Valls que estigui a l’alçada de les expectatives durant tot l’any, una programació que agradi a tots els públics, que faci sortir al carrer als vallencs i a les vallenques no només per Sant Joan sinó durant tot l’any.

Sé que no és fàcil, que els recursos econòmics són limitats i que cal implicar a tots els agents requerits per a poder-ho fer possible, però si volem ser un referent no només per la Festa Major sinó durant tot l’any, ens hem d’arremangar tots i totes per a fer-ho possible, per tal de tenir una agenda participativa i accessible a tots els públics.

Ara, tenim l’estiu per endavant i gaudim-lo al màxim! Carreguem piles i al setembre pensem amb el nou model que volem de Festa Major i d’agenda cultural per a Valls.