Què penso

Una sòlida cadena de solidaritat

Jordi Cartanyà.
Jordi Cartanyà.

MÉS QUE UNA MOSTRA
L’acord de govern per a la ciutat de Valls que acabem de signar tot just fa una setmana parla sobre els valors que inspiraran les nostres polítiques des de l’Ajuntament. N’hi ha un que em resulta especialment rellevant per al model de societat cohesionada que volem construir: la confiança en les potencialitats econòmiques, educatives, culturals, esportives, socials..., que ens ha de permetre generar millors condicions per als veïns i veïnes, petits i grans empresaris, professionals liberals, per tal que puguin excel·lir en tots els àmbits. Aquest concepte vol dir creure en la nostra gent, en tots els vallencs i les vallenques, i donar-los oportunitats de creixement. D’això va precisament la Mostra de Cultures, que el 16 de juny es va tornar a celebrar multitudinàriament al Pati i va demostrar que a Valls tothom hi té cabuda.

La Mostra és un punt de trobada entre ciutadans i ciutadanes que tenen arrels culturals i ètniques diferents, però que comparteixen el dia a dia; participem dels actes, convivim a l'escola, treballem junts, vivim en una mateixa ciutat, en un mateix barri, en el mateix bloc de pisos, i moltes vegades no trobem el moment per conèixer les arrels de cadascú i acostar-nos els uns als altres. I aquests vallencs i vallenques tenen grans potencialitats i ganes d’excel·lir. Més enllà de la gastronomia, la música i la dansa o les manualitats, els col·lectius representats en la Mostra reivindiquen la seva condició de vallencs i la seva voluntat d’integrar-se en un projecte comú de ciutat.
 
UN GRAN GEST
Tant és així que els set col·lectius presents en la Mostra d’enguany van fer ahir un gest que els honora i que diu molt d’aquesta voluntat cohesionadora i integradora. Van donar a l’organització no governamental Open Arms els 732 euros recollits amb la venda de productes artesanals i gastronòmics durant la Mostra. Un representant de l’ONG va assistir a l’acte i va lloar aquest gest. Certament, amb aquesta acció solidària, generosa i responsable trenquen els estereotips sobre la migració que, malauradament, sentim cada cop més per part de certs partits que fan bandera del racisme amb discursos xenòfobs, edificats en la demagògia fàcil, que apel·len a la no acceptació de la diferència i la diversitat.

Precisament a l’Ajuntament de Valls, no som indiferents als problemes derivats de crisis econòmiques i humanitàries que afecten els països en vies de desenvolupament. El consistori va subvencionar l’any passat amb 5.000 euros a la Fundació Proactiva Open Arms pel seu projecte de salvament marítim a la Mediterrània central. Des del 2016, hem recuperat les aportacions a projectes de cooperació internacional a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Amb 10.000 euros anuals del pressupost municipal, les ajudes estan orientades en dues línies: suport a les rutes i programes per als refugiats, i participació en projectes en països d’origen de comunitats que són presents a Valls i que s’estan duent a terme tant allí com a la nostra ciutat.
 
EXEMPLES A SEGUIR
Open Arms torna a ser centre d’atenció mediàtic, si és que ho ha deixat de ser mai, per la seva valentia i la seva incansable tasca de salvament de vides humanes, malgrat les intolerables amenaces i sancions que venen del govern socialista espanyol i de la Unió Europea. El president del Parlament, Roger Torrent, ha proposat –i la Mesa així ho ha acordat- concedir la Medalla d'Honor de la cambra, en categoria d'or, a Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms, i a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3 i membre de l'ONG Sea Watch, un altre exemple per a tots i totes. La decisió, per unanimitat, pretén reconèixer la perseverança de tots dos en la defensa dels drets humans rescatant i protegint vides humanes.

L’esperit de la Mostra, el gest dels col·lectius que hi són representats, la decidida aposta de l’Ajuntament per la cooperació internacional i la valenta tasca humanitària d’Open  Arms i Sea Watch formen una cadena solidària i sòlida que cap govern estatal podrà trencar mai. Perquè en els darrers cinc anys han mort més de 18.000 persones a la Mediterrània i acabar amb aquesta vergonya és la prioritat per a una societat civil que, majoritàriament, manté els valors.